213

Tänään vietetään 213-päivää eli kansainvälistä downin syndrooman päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ja hälventää ennakkoluuloja downin syndrooman ympäriltä. Päivämäärä tulee siitä, että kromosomiparissa 21 on kahden sijasta kolme kromosomia.

Osa varmaan jo tietääkin, että minusta tuli puolisen vuotta sitten pienen downin täti. Kuten toisenkin siskoni lapset, hän on minulle äärettömän tärkeä. Hän on yhtä arvokas, yhtä tavallinen ja yhtä täydellinen kuin kuka tahansa muukin. Hän tarvitsee ja tulee tarvitsemaan elämässään erilaista tukea, mutta niin meistä jokainen.

En nää, että yksikään kehitysvammainen olisi yhteiskunnalle sen suurempi painolasti kuin ”me muutkaan”. Yhteiskunta saattaa itse tehdä asiasta painolastin, jos ei tue ja hoida omiaan ajoissa. Se pätee ihan jokaiseen. Kehitysvammaisiin, orastaviin päihdeongelmaisiin, syrjäytymis- tai uupumisvaarassa oleviin jne.

Kun tuemme kehitysvammaisia oikein, he voivat olla meille voimavara. Kun opimme ymmärtämään erilaisuutta, elämästämme tulee rikkaampaa. Kun ymmärrämme, miten monenlaisia meitä onkaan, opimme jaloja taitoja, erilaista suhtautumistapaa ja asennetta omaankin elämäämme.

Tunnen itseni etuoikeutetuksi, kun pääsen seuraamaan niin läheltä pienen spesiaalin prinsessan elämää ja kehitystä. Vaikka välillä elämää varjostaa synkät sadepilvet, aurinko paistaa siellä takana aina. Pitää vain uskoa, luottaa ja malttaa, että aurinko valaisee jälleen. Ja etenkin elää hetkessä ja nauttia siitä mitä on.

Keneltäkään ei ole pois, jos kaikki ovat onnellisia ja voivat hyvin. Päinvastoin.

Hallanheimo Piia

 

Ps. Siskoni blogissa www.elamanmittaisellamatkalla.wordpress.com pääset tutustumaan lisää down perheen arkeen. Luvassa on rennon letkeää ja positiivista meininkiä.

Piia Hallanheimo

Leave a Reply Text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *