Paavon matkassa

Syksyllä MEP Paavo Väyrynen ja ALDE Group järjestivät Politiikan korkeakoulun, johon pääsin mukaan. Koulutus oli todella sivistävä ja oli hienoa päästä kuulemaan monia asiantuntijoita. Tietysti oli mukavaa päästä tutustumaan myös tähän kuuluisaan Paavoon. Täytyy sanoa, että häneltä löytyy paljon asiantuntemusta. Onhan hän valtiotieteiden tohtori ja pitkään ollut politiikassa mukana. (Silti täytyy aina olla kriittinen, oli puhujalla minkämoinen titteli tai koulutus tahansa!!)

Positiivisena yllätyksenä Paavon politiikkaan tuli se, ettei hän aja Suomen eroa EU:sta. Hän lähinnä haluaisi palauttaa jäsenmaille enemmän itsemääräämisoikeutta. Ja se on minusta järkevää: miksi sellaisista asioista, joista Suomessa tiedetään paremmin, päätetään unionissa? Unionin yhdenmukaistamispolitiikka ei toimi kaikessa. Hämmennystä herätti etenkin se, miten Paavo saa hoidettua kahden puolueen kanssa pallottelun.

Kurssiin kuului siis Suomen seminaarin lisäksi kurssimatka Brysseliin. Pääsin toista kertaa käymään Euroopan parlamentissa, silti tälläkin kertaa tuli paljon uutta oppia. Uusina paikkoina tulivat tutuksi Suomen pysyvä EU-edustusto sekä Elinkeinoelämän keskusliitto.

Suomen EU-edustustossa

Euroopan parlamentin istuntosali

Meillä oli todella mukava ryhmä ympäri Suomea. Poliittisen sivistyksen lisäksi tuli selväksi, että Kuusamo sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla. Imatralla on kolme keskustaa. Kaikki on Turusta (ja kukaan ei tiedä, miksi Turkua dissataan aina). Horoskoopeissa on jotain perää (tosin ei kuulemma mun kohdalla). Verohallinnosta kiinnostuneet laskee päivät pitkät, miten on taloudellisesti kannattavampaa juoda ennemmin olutta kuin siideriä. Suomalaisen kuuluu ottaa Finnairin lennolla kaikki, minkä saa ilmaiseksi.

Kiitos järjestäjille ja ryhmälle! Kannustan muitakin politiikasta kiinnostuneita lähtemään tälle kurssille, kun se järjestetään. Poliittisella kannalla tai kokemuksella ei ole väliä, kunhan on kiinnostunut ja motivoitunut.

Kurssin sisältö:

  • Euroopan yhdentyminen, Suomen ulko-, Eurooppa- ja ihmiskuntapolitiikka – MEP, VTT Paavo Väyrynen
  • EU:n ja Suomen alue- ja maatalouspolitiikka – YTM, alueiden komitean jäsen Ossi Martikainen
  • Euroopan ja Suomen tilanne geopoliittisesti tarkasteltuna – VTT Pekka Visuri
  • Kansainvälinen propaganda – professori Tapio Varis
  • Suomen ja EU:n maahanmuuttopolitiikka – HM Piia Kattelus
  • Vaikuttaminen kuntapolitiikassa, eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa – YTM Susanna Junttila ja MEP, VTT Paavo Väyrynen

Brysselin kurssimatkalla aiheina:

  • Euroopan parlamentin toiminta – MEP, VTT Paavo Väyrynen ja hallintovirkamies Minna Ollikainen, Euroopan parlamentin budjettitutkimusyksikkö
  • Suomen EU-edustuston toiminta – Yleisesittely, tiedottaja Johanna Kaprio; maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka, erityisasiantuntija Sanna Sutter; Brexit, vastuuvirkamies Mari Korhonen
  • Vierailu Elinkeinoelämän Keskusliitossa: yleisesittely ja ajankohtaista, EK:n keskeiset vaikuttamistyön tavoitteet – asiantuntija Ilari Kallio

Presidentinvaaleista sen verran, etten rehellisesti sanottuna osaa vielä sanoa, kenen numeron raapustan äänestyslipukkeeseen. Kaikilla ehdokkailla on (luonnollisesti) omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Kukaan ei suoranaisesti toimi ja/tai ajattele arvojeni mukaisesti. Ei auta muu kuin seurata vaalitenttejä ja yrittää löytää se oma ehdokas.

Hallanheimo Piia

Piia Hallanheimo

Leave a Reply Text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *