Aika toimia

Meitä jokaista koskeva asia. Ystävämme ilmastonmuutos.

Ilmastonmuutoksesta puhutaan jatkuvasti joka paikassa. Alkaa melkein jopa kyllästyttää. Mutta se on asia, jolta yksikään meistä ei saa sulkea silmiään. Meidän pitää ymmärtää tilanteen vakavuus ja tehdä voitavamme omilla valinnoillamme.

Asia on minulle lähellä sydäntä. On surkeaa, että jopa pienen ikäni aikana olen huomannut selkeän muutoksen Suomen vuodenajoissa. Poimin alle pysäyttäviä faktoja ilmastonmuutoksesta.

Katja Ihatsun kirjoittamassa uutisessa ”Planeetta kuumenee” (TS, 29.1.2017) kerrotaan, miten maapallomme keskilämpötila on noussut. Mittaushistoriassa (vuoden 1880 jälkeen) 15 ennätyksellisen lämmintä vuotta ovat olleet 2000-luvulla. Vuosina 2015 ja 2016 vaikutti El Niño -ilmiö, mutta siitä huolimatta lämpötilat ovat keskiarvoa korkeammat.

”Samalla kun ilmastonmuutokseen liittyvät ennätykset rikkoutuvat, lämpötilat kipuavat kohti lukemia, jotka uhkaavat paitsi luontoa, myös ihmiskuntaa.”

On turha uskotella itselleen, ettei vaikutukset näy Suomessa. Ylen Uutisissa 19.12.2016 kerrottiin, miten vaikutukset voivat näkyä meillä:

”Suomen vuotuinen keskilämpötila nousee lähes kaksi kertaa niin nopeasti kuin koko maapallon keskilämpötila.”

”Jos kasvihuonekaasujen päästöt lisääntyvät vauhdilla, Keski-Suomessa saattaa olla vuosisadan lopulla yhtä lämmintä kuin Unkarissa.”

”Lämpötilat nousisivat tällöin viime vuosisadan lopun lukemista talvella neljästä kymmeneen astetta ja kesällä kahdesta seitsemään astetta.”

(Yle Uutiset 18.00: http://areena.yle.fi/1-3066839?autoplay=true)

Valkoisia jouluja taidetaan tulevaisuudessa muistella vain satukirjoista. Eikö siis olisi aika toimia.

Hallanheimo Piia

Piia Hallanheimo

Leave a Reply Text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *