Vuosi 2016

Vuoteen on mahtunut niin hyviä kuin pahojakin juttuja. Valtavasti kaikenlaista.

  1. Valitettavasti vuotta leimaavat useat terrori-iskut. Eurooppaa koettelivat Brysselin, Nizzan ja Berliinin iskut. Aiempiin vuosiin verrattuna iskut ovat lisääntyneet myös erityisesti Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa. Emme pysty ymmärtämään kotisohvilta, millaista on elää sodassa ja pelossa, vaikka Rönkä kertoo tapahtumista kuvamateriaalien kera.
  2. Turkin vallankaappausyritys. Pidätyksiä ja puhdistuksia… Maan kehitys ihmisoikeuksien saralla otti useamman askeleen taaksepäin.
  3. Alkuvuonna uutisoitiin Brasiliassa leviävästä zikaviruksesta. Tartuntatauti toi lisää huolia Rio de Janeiron kesäolympialaisiin. Kisat oli ja meni, Suomi sai historiallisen huonon mitalisaaliin, mutta medioiden mukaan tauti ei onneksi häirinnyt kisoja merkittävästi.
  4. Brexit. Tulevaisuus näyttää, mitä tapahtunee.
  5. Pariisin ilmastosopimuksen myötä lähes 200 maata sitoutui toimimaan kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Vihdoin saatiin muun muassa Kiina ja Yhdysvallat, suuret päästömaat, mukaan yhteisiin talkoisiin. Mutta sitten pidettiin Atlantin toisella puolella vaalit, ja arvaamaton…
  6. Donald Trump valittiin Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi. Tämä sai maailman lähes pysähtymään. Pian saamme nähdä, mitä uusi presidentti tuo ja vie toimiessaan yhdessä maailman vaikutusvaltaisimmassa duunissa.
  7. Pokémon Go liikutti ja yhdisti kaiken ikäisiä.
  8. Nuorten leijonien maailmanmestaruus. Suomi eli lähes puolitoista viikkoa jääkiekkohuumassa. Turnauksen voi muistaa ykkösketjun lisäksi siitä, kun nekin, jotka eivät ole seurannut jääkiekkoa perinteisesti, kokoontuivat myös kannustamaan omaa joukkuettamme. Lähes vastaavanlaista yhtenäisyyttä kansakunnallemme toi Saara Aallon menestys Britannian X-Factor kilpailussa.
  9. Nyhtökaura saavutti suuren suosion, jonka vuoksi sitä paikoin jopa jonotettiin. Kasvisruoan suosio onkin lisääntynyt jatkuvasti. Itse söin joulupöydässä vielä kinkkua, mutta uudet kasvisruokavaihtoehdot ovat tervetulleita.
  10. Suomen talouskasvu on voimistunut. Etenkin Varsinais-Suomeen on tullut uusia työpaikkoja. Työttömyyden väheneminen lisää perheiden taloudellista varmuutta ja tasapainoa. Vaikka rahalla ei saa onnea, voi se luoda tiettyyn rajaan asti elämään tasapainoa ja hyvinvointia.

Omaan vuoteeni kuului muun muassa parit ylioppilaskirjoitukset, kesätöitä, eka lentomatka ja reilireissu siskon kanssa. Vanha koiramme jouduttiin lopettamaan keväällä, mutta jo kesäkuussa kotipihassa tassutteli pieni koiranpentu.

Lukiokavereiden kanssa tehtiin eri kokoonpanoilla minireissuja niin Keski-Suomeen kuin saaristoon. Syksyllä päätimme yöpyä laavulla Kurjenrahkan kansallispuistossa. Päällimmäisenä vuodesta on kuitenkin jäänyt mieleeni ihanan kummitytön syntymä.

Hyvää uutta vuotta 2017 kaikille!

Hallanheimo Piia

Piia Hallanheimo

Leave a Reply Text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *