Nyt puhutaan vaalirahasta

Et tule saamaan postiluukusta mun silmäparilla varustettua esitettä. En mainosta lehdissä. En bussien kyljissä, katutolpissa tai muissa tienvarsimainoksissa. Miksen?

Pohtisin pitkään, millä tavoin aion mainostaa. Olin jo suunnitellut luonnoksen paperillisesta vaalimainoksesta, kunnes muistin ahdistukseni aiemmista vaaleista. Se paperin ja tilpehöörin määrä, jota vaaliteltoilla vierailu tuotti, ahdisti oikeasti. Kaikki lippulaput päätyivät vaalien jälkeen kierrätykseen, mutta jokaisen tuotanto oli vaatinut palasen ympäristön resursseista. Kaikki tuotanto kuluttaa aina energiaa. Minusta turhasta paperin tuhlauksesta pitää luopua.

Sitten aloin pohtia, miten paljon itse aion laittaa rahaa tai yritänkö kerätä varoja ulkopuolisilta tahoilta. Rehellisesti voin sanoa, että budjettini jää reilusti alle satasen. Olen opiskelija, joten minulla ei ole varaa käyttää rahojani vaaleihin. Minun täytyy säästää pakollisiin sekä yllättäviin menoihin. Valtuutettunakin olisin vastuullinen rahankäyttäjä.

Lopulta päädyin siihen, etten ota rahaa vastaan edes ulkopuolisilta tahoilta. Puolue on ainoa, joka tukee kampanjaani. Puolue maksaa vaalikuvan ja yhteiset vaalimainokset. Lisäksi saan tukea Facebook-mainontaan. Aion jakaa yhteisiä vaalimainoksia ollakseni reilu myös puolueen muille ehdokkaille. Jos jokainen turun ehdokas jakaisi henkilökohtaisen mainoksensa, pelkästään jo Keskustan ehdokkailta tulisi reilu 70 mainosta.

Itselleni ehkä merkityksellisin syy, miksi käytän rahaa niin vähän, on tasa-arvo. Haluan herätellä ihmisiä ymmärtämään, että suurimmissa kaupungeissa liian usein valtuustoon pääsevät vain ne, joilla on käytössä eniten rahaa. Mitä enemmän näkyvyyttä, sitä enemmän mahdollisia ääniä. Pienissä kunnissa toteutuu  paremmin aito demokratia. Ehdokasta äänestetään sen perustella, että hänet tunnetaan mahdollisesti oikean kontaktin perusteella. Ei bussin kyljessä olevan hauskan sloganin pohjalta.

Mutta mites me nuoret ja opiskelijat? Ensimmäisen verokorttini olen hommannut 12-vuotiaana, mutta ei minulla ole tilillä sen vertaa ylimääräistä, että voisin laittaa satasia, jopa tuhansia mainontaan. Eikä sen pitäisi mennäkään niin.

Arvoisa äänestäjä, luota niihinkin, jotka rahallisen markkinoinnin sijaan turvautuvat aitoon ja suoraan kontaktiin vaaleissa. Se joka on valmis kohtaamaan ihmisiä kadulla ja viettämään aikaa kuunnellen heidän ajatuksiaan, ovat taatusti oikeasti kiinnostuneita kuntalaisista. Juuri he ajavat todennäköisesti valtuustossa ihan tavallistenkin kuntalaisten asioita. Varallisuudesta riippumatta.

Olkaa kriittisiä ja aktiivisia. Tulevan valtuustokauden aikana muodostuu tulevaisuuden kunta (koska maakuntauudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut poistuvat kunnan vastuulta). Joten äänestä.

Minua voi äänestää numerolla 497. Jos et äänestä minua, niin olisin äärettömän tyytyväinen, jos äänestäisit edes jotakuta toista (katsokin, että hän on sitten parempi valinta kuin minä 😉 ). Eli tutustukaa ja ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Nyt jos koskaan on aika äänestää huolenpitäjiä valtuustoihin. Ennakkoäänestys on 29.3.-4.4. ja virallinen vaalipäivä on sunnuntaina 9.4.!  Äänestäkää, niin edustuksellinen demokratia toteutuu.

Hallanheimo Piia

Piia Hallanheimo

Leave a Reply Text

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *